13.04.2016

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA NA OTOKU KRKU

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA NA OTOKU KRKU

Tržište nekretnina u Hrvatskoj, pa tako i na otoku Krku, započelo se razvijati još pred 20 godina te je svoj najveći uspon doživjelo prije ekonomske krize. Nakon pada cjelokupnog tržišta u 2008 i 2009-toj tržište se stabiliziralo te je ta situacija prisutna sve do danas. Bez obzira na utjecaj krize u cijeloj zemlji, otok Krk je i u ovo vrijeme ostao vrlo atraktivan kupcima nekretnina, posebice zbog svoje dobre prometne povezanosti, infrastrukture, iznadprosječnog razvoja u segmentu nekretnina, kao i zbog blizine velikih europskih gradova koja ga čini idealnom vikend auto destinacijom. Osim toga, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, primijećen je pojačan interes i porast kupovine nekretnina od strane stranaca, osobito Austrijanaca, Nijemaca i Talijana. Ipak, primjećuje se osjetna segmentacija u interesu za kupnjom nekretnina. Velik interes i dalje vlada za nekretninama nižeg cjenovnog ranga, ali i za vrhunskim nekretninama u blizini mora, uređenim po najvišim standardima i najnovijim trendovima. Nešto je slabiji interes za „prosječnim“ nekretninama koje su na osrednjim lokacijama što je najviše rezultat gubitka ekonomske moći srednje klase. 

Najveći rast u prodaji samih nekretnina je doživjelo tržište luksuznih nekretnina na atraktivnim lokacijama koje kupcima predstavljaju i dobru investiciju s obzirom na to cijene kvalitetnih nekretnina na dobrima lokacijama rijetko doživljavaju veći pad.Ukoliko se radi o novoj luksuznoj nekretnini na pažljivo odabranoj atraktivnoj lokaciji, ona se najčešće proda već tokom same gradnje ili u godini u kojoj se sagradi. Cijene takvih nekretnina u prvom redu ovise o lokaciji, odnosno blizini mora, kvaliteti projekta, kvaliteti gradnje te uređenosti same nekretnine, a osim toga, na cijenu izniman utjecaj ima i otvoreni pogled na more koji je u posljednje vrijeme jedan od odlučujućih faktora pri odabiru nekretnina od strane krajnjih kupaca. Tako, primjerice stanovi na odličnim lokacijama s pogledom na more nerijetko postižu cijene od 3000 – 5000 EUR po kvadratnom metru. Kod kuća je situacija nešto drugačija jer cijena, osim lokacije, ovisi o veličini zemljišta na kojem se nalazi, uređenosti samog objekta kao i okućnice, dodatnim sadržajima i cjelokupnom dojmu kojeg ostavlja, pa je rang cijena nešto širi, od 2000 EUR pa sve do 5000 EUR po kvadratnom metru.

Euro Immobilien / Exclusive Real Estate Brokerage

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.