05.05.2014

Euro Immobilien u slovenskim medijima – osvrt o porezu na nekretnine

Euro Immobilien u slovenskim medijima – osvrt o porezu na nekretnine

U slovenskom poslovnom časopisu Finance izašao je dana 28. travnja 2014. g. članak s temom vezanom za najavu Vlade Republike Hrvatske o uvođenju poreza na nekretnine te o njegovom utjecaju na tržište nekretnina u Hrvatskoj. S obzirom na to da su Slovenci tradicionalno najbrojniji kupci nekretnina u Hrvatskoj, a posebice na otoku Krku, čast nam je bila dati osvrt na tu temu. 

Prenosimo dio izjave Denisa Šikljana, direktora agencije Euro Immobilien:

Kad je riječ o najavi uvođenja poreza na vlasništvo nad nekretninama, naše je mišljenje da je cjelokupno pitanje kao i njegove posljedice predimenzionirano te da su trenutne špekulacije u vezi uvođenja poreza koji se čuju u javnosti preuveličane.

Naime, prethodno o ulasku Hrvatske u EU zonu špekuliralo se i o boomu prodaje nekretnina u Hrvatskoj građanima Europske Unije, a taj se boom, naravno, nije dogodio. Isto tako, smatramo da uvođenje poreza na nekretnine neće bitno utjecati na kupovinu nekretnina, tj. na rast ili pad prodaje.

Realno je za očekivati da će porez na nekretnine biti u visini komunalne naknade koju i sad vlasnici nekretnina plaćaju lokalnoj samoupravi, dok će samo za pojedine tipove nekretnina višeg cjenovnog razreda biti viši. Naime, do sada je samo površina nekretnine bila parametar za utvrđivanje visine komunalne naknade, dok će u novom porezu to biti površina i vrijednost nekretnine.

Dakle, očekuje se da će vlasnici nekih nekretnina plaćati porez nešto više nego što sada plaćaju, dok će taj porez nekima ostati na istom nivou.

Zaključno, naš stav je da uvođenje poreza na nekretnine neće bitno utjecati na promet nekretnina, niti u pozitivnom niti u negativnom smislu jer su kupci nekretnina na Jadranu ipak pretežno ljudi visoke platežne moći koji i u svojim domicilnim državama plaćaju porez na nekretnine.

Utjecaj na promet nekretnina na hrvatskoj obali najviše će u budućnosti imati stanje u ekonomijama država koje su nam eminentne. Ukoliko u tim državama poduzetnici budu stvarali dodatnu vrijednost i ukoliko bude rasta i razvoja,  stanje na tržištu nekretnina na hrvatskoj obali će biti bolje.

Članak je objavljen i na partnerskom portalu Si.biznis-plus.com. Možete ga pogledati na ovom linku:
https://si.biznis-plus.com/node/6955/Tudi-Hrvatom-se-obeta-davek-na-nepremi%C4%8Dnine

Originalni članak preuzmite kao PDF dokument

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.