22.05.2014

Intervju s direktorom agencije Euro Immobilien Denisom Šikljanom

Intervju s direktorom agencije Euro Immobilien Denisom Šikljanom

Časopis Finance objavio je dana 12. svibnja 2014. g. veliki intervju s direktorom agencije Euro Immobilien, Denisom Šikljanom. Tema intervjua bila je trenutno stanje na tržištu nekretnina na otoku Krku, interes stranih državljana za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj te utjecaj lokacije na vrijednost nekretnina.

Prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua:

Kakve su cijene nekretnina na Krku – koje su najdraže lokacije i na kojem dijelu Krka su nekretnine najpovoljnije?

Najveća je potražnja za nekretninama na jugozapadnom dijelu otoka Krka na kojem su području i cijene najviše. Malinska s mjestima Vantačići i Porat jedna od najjačih područja na otoku Krku. Vrlo je atraktivan i grad Krk te Punat. Na tim područjima nekretnine postižu najbolju cijenu, a tu se ostvaruje i najveći broj prodaja. I u investicijskom smislu su te lokacije najzanimljivije jer čuvaju vrijednost nekretnina. Najpovoljnije je kupiti nekretnine u Čižićima, Solinama, Klimnu i Šilu tj. dijelu otoka koji je direktno otvoren na buru i sjever. Tu su nekretnine minimalno 30 % jeftinije nego na drugim dijelovima otoka.

Kako se kreću cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina?
Početkom krize se je prodaja značajno usporila, no protekle dvije godine se dogodio lagani oporavak zbog pritiska drugih eminentnih država Austrije, Njemačke, Češke i Slovačke, tj. zemalja koje su već lagano izašle iz recesije, tako da imamo porast cijena na dobrim i odličnim lokacijama, a stagnaciju prodaje na lošim lokacijama. Dakle, tržište je dosta podijeljeno, tj. lokacija sada predstavlja bitan faktor u rastu cijena.

Iz kojih država dolazi najviše kupaca?
Za razliku od prošlosti, kad su preko 80 % stranih kupaca bili Slovenci, sad se taj postotak smanjio na 40-50%, dok je porastao postotak kupaca iz ostalih zemalja, kao što su Austrija, Njemačka, Češka i Slovačka. Kod njih je pravna liberalizacija tržišta nekretnina znatno pospješila prodaju, dok kod Slovenaca je i prije bila i prodaja vrlo dobra.

Za kakve su nekretnine Slovenci najčešće zainteresirani i na kojim lokacijama?
Slovenci rijetko kupuju klasične apartmane s balkonom ili terasom. Najviše se zanimaju za apartmane u prizemlju s vrtom ili manje vikend kuće i to po cijelom otoku. Što se tiče samog odabira lokacija, često kupuju nekretnine u mjestu u kojem su ranije ljetovali. 

Kakvu prodaju očekujete u budućnosti?
Krk je iznimno atraktivan zbog svoje dostupnosti i blizine velikih europskih gradova. Odlična je vikend destinacija s lijepim morem i prirodom. Stoga smatram da nas čeka lijepa budućnost.

Cijeli članak možete pročitati na ovom linku:

https://www.finance.si/8802052/Intervju-Danes-na-ceno-najbolj-vpliva-lokacija

Originalni članak preuzmite kao PDF dokument  

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.