KAD PRODAVATELJI PITAJU: ZAŠTO SE MOJA NEKRETNINA NE PRODAJE?

KAD PRODAVATELJI PITAJU: ZAŠTO SE MOJA NEKRETNINA NE PRODAJE?

Tržište nekretnina u Hrvatskoj je vrlo aktivno, prodaju se nekretnine svih vrsta i cjenovnih razreda. Kupuju se i mali i veliki, luksuzni apartmani, s pogledom na more ili bez pogleda, kuće blizu mora, kao i one u unutrašnjosti, starine, kuće s bazenima, građevinska zemljišta… No, bez obzira na to, neke se nekretnine i dalje teško prodaju. Koji su najčešći razlozi i što se može napraviti?

 

  1. Nerealna cijena nekretnine

S obzirom na dostupnost informacija, današnji kupac je jako dobro informiran i kod potrage za nekretninom za sebe traži poštenu i realnu tržišnu vrijednost nekretnine. Ako je vaša nekretnina precijenjena, kupac će je jednostavno preskočiti i zanemariti, bez obzira na to je li ju primjetio na internetu ili mu je ponuđena osobno.

 

  1. Nekretnine s izazovnim karakteristikama

Jednostavno postoje tipovi nekretnina koji su manje traženi na tržištu. To su većinom kuće s nekoliko stambenih jedinica tj. kuće s velikim kvadraturama, kuće s malom okućnicom ili premalo mjesta za parkiranje, nekretnine uz glavne prometnice s puno buke, nekretnine na nepopularnim mikrolokacijama. Osim lokacije, i unutrašnjost nekretnine može imati svoje mane, kao npr. premalo svjetlosti, loš tlocrt, mali prozori i slično.
Što napraviti u tom slučaju? Lokaciju ne možemo mijenjati, ali možemo dodati detalje, nastojati istaknuti posebnosti takve nekretnine ili njen potencijal. Velike promjene se mogu napraviti i uređenjem interijera, ponekad čak i jednostavnim bojanjem zidova ili detaljnim čišćenjem.

 

  1. Cijena nekretnine – na upit

Ponekad prodavatelji, ne želeći formirati realnu cijenu svoje nekretnine, izraze želju da se nekretnina ne oglašava s cijenom, pritom mislići da će na taj način privući ili zaintrigirati kupce pa će i potražnja i interes biti veći. No, primjetili smo da takav ˝manevar˝ čini potpuno suprotno. Za takve nekretnine imamo manje interesa. Kada interes i postoji, potencijalni kupac se obično iznenadi i razočara samom cijenom nekretnine što i nije najbolji početak prodajne komunikacije. Također, puno portala koji oglašavaju nekretnine, takve oglase bez cijene niti ne aktiviraju. To, naravno, smanjuje vidljivost same nekretnine, kao i broj potencijalnih kupaca kojima je oglas dostupan.

 

  1. Netočan opis nekretnine

Osim što je današnji kupac vrlo dobro informiran, on je i vrlo realan. Nekretnine koje su oglašene kao najbolje nekretnine na svijetu, a zapravo su prosječne, ne bi trebale biti opisane s previše superlativa, a pogotovo se ne bi trebalo isticati nešto što ni nije istina. Često prodavatelji zahtjevaju da se napiše u oglasima da je pogled na more predivan ili da je lokacija odlična. No, ako to nije istina i fotografije ili stanje u naravi pokazuju drugu situaciju, kupac automatski gubi interes za nekretninu, kao i povjerenje u agenciju ili osobu koja je oglas objavila ili prezentirala.

 

  1. Loše fotografije
Fotografija je jedna od najvažnijih točaka koje treba imati na umu. Nedovoljna količina fotografija i fotografije loše kvalitete rezultiraju time da kupac ne primjeti oglas vaše nekretnine. Osim što je bitno da osoba koja fotografira zna napraviti dobre fotografije, iznimno je bitno da nekretnina bude spremna za fotografiranje, da bude čista i uredna, prozori otvoreni, namještaj na pravom mjestu.
 
  1. Loša komunikacija
Kvalitetna komunikacija i pravodobna razmjena informacija sa svim sudionicima prodaje je iznimno bitna. Ako npr. kasnite s dostavom dokumentacije potencijalnom kupcu, ako ne omogućite pravodobno razgledavanje nekretnine ili svog agenta za nekretnine ne informirate o svim bitnim činjenicama, vrlo je vjerojatno da ćete nekretninu dugo i bezuspješno prodavati.
 
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.