18.04.2015

KUPNJA NEKRETNINE NA MORU

KUPNJA NEKRETNINE NA MORU

Kupnja nekretnine na moru radi odmora, ali i dodatne zarade - Mateja Bogdanić za Jutarnji list.

O novim trendovima na tržištu nekretnina – kupnji nekretnine za odmor s ciljem povrata investicije, interesu za apartmane i kuće na moru s mogućnošću iznajmljivanja, kao i o sve većem interesu stranih državljana za ulaganje u nekretnine na otoku KrkuMateja Bogdanić, direktorica agencije Euro Immobilien, razgovarala je s novinarkom Jutarnjeg lista.

Najzanimljiviji dijelovi članka:

O novom trendu

Potencijalni kupci danas mnogo ozbiljnije pristupaju potrazi za apartmanom, stanom ili kućom na moru, jako su pažljivi gdje i na koji način će potrošiti svoj novac te razmišljaju hoće li tom kupnjom ostvariti dodatnu korist. Većina kupaca već se u fazi potrage za nekretninom raspituje o mogućnostima turističkog iznajmljivanja stana ili kuće na moru, cijenama najma, i sl. Dakle, ljudi više ne razmišljaju samo o ulaganju u vlastitu nekretninu, nego i o tome kako dodatno zaraditi na kupljenoj nekretnini, odnosno kako će je isplatiti.

Porast interesa stranih državljana za iznajmljivanje nekretnina u Hrvatskoj

Izmjenama zakona do kojih je došlo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, odnosno usklađenjem s njihovim zakonima i direktivama, i veći dio europskih državljana je dobio priliku iznajmljivati nekretnine u Hrvatskoj. Ranije su to mogli jedino ukoliko bi osnovali tvrtku u Hrvatskoj. S mogućnošću iznajmljivanja nekretnine čiji je vlasnik fizička osoba, odnosno pojednostavljenjem cjelokupne procedure koja prethodi samom iznajmljivanju, porastao je i interes za takvom vrstom investicije. Osobit porast interesa i upita za kupnjom s namjerom iznajmljivanja primijetili smo u posljednjih šest mjeseci, a i broj realiziranih kupoprodaja iz tog razloga je značajno porastao.

O karakteristikama nekretnina koje su pogodne za turističko iznajmljivanje

Kupcima koji kupuju nekretninu s namjerom kasnijeg iznajmljivanja prioritet je atraktivnost same nekretnine te dobra lokacija iz razloga što kombinacija ta dva kriterija najčešće garantira dobru popunjenost, kao i visoku cijenu najma. Kod kupnje apartmana, kupci preferiraju novije objekte, blizu plaže i s pogledom na more. Za takve je apartmane bitno i da imaju dovoljno velike vanjske prostore - lijepe, velike terase ili okućnicu. Osim apartmana, takvi kupci često kupuju i kamene kuće, stare ili nove, iz razloga što su one iznimno interesantne turistima koji posjećuju našu obalu.

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.