Nekretnine na otoku Krku – Mateja Bogdanić o stanju na tržištu nekretnina za Novi List

Nekretnine na otoku Krku – Mateja Bogdanić o stanju na tržištu nekretnina za Novi ListOtok Krk je već dugi niz godina vrlo atraktivno područje s iznimno aktivnim tržištem nekretnina. Zbog blizine europskih zemalja, dobre prometne povezanosti i lijepe prirode, otok Krk spada u sam vrh ponude nekretnina na području Hrvatske. Odgovore na pitanja koji su trendovi, koji tipovi nekretnina se prodaju, tko su kupci nekretnina na Krku i još mnoga druga, dala je direktorica agencije Euro Immobilien Mateja Bogdanić za Novi List.

O naznakama nove ekonomske krize

Trenutno stanje stvari na domaćem, posebice jadranskom, pa tako i krčkom tržištu nekretnina, takvo je da se u nas ni u kom smislu ne mogu primijetiti neki izvanredni, pretkrizni elementi. Ono što se zbilo pred kojih desetak godina, na sreću i zadovoljstvo svih nas iz nekretninske branše, brzo je prošlo, pa tako već niz godina ovdje svjedočimo blagom, ali i kontinuiranom rastu. A traži se i prodaje apsolutno sve, i zemljišta, i apartmani, i kuće, i novogradnje, ali i starine, objekti u povijesnim središtima naših mjesta, kao i na osami ruba nekog sela. Međutim, glavna razlika u odnosu na pretkrizna vremena danas se ogleda u činjenici da su cijene ponuđenih nekretnina sad znatno realnije i usklađenije s realnim tržišnim pokazateljima no što su nekad bile.

O cijenama nekretnina

Iskustveno govoreći, mogu reći da su današnji kupci nekretnina jako dobro informirani o tržišnim kretanjima te da svi od reda znaju kolika je stvarna, tržišna vrijednost nekretnina koje nastoje kupiti. Umjetna pumpanja cijena danas, u pravilu, više ne prolaze pa tako i ono što možete iščitati iz oglasnika, često ne prikazuje stvarnu cijenu po kojima se nekretnine u ovom trenutku prodaju. Često mi se čini da su oglasni izlisti više popis želja prodavatelja, nego li realni pokazatelji vrijednosti po kojoj nešto prolazi. Kuće i stanovi s ogromnim cijenama na koje ćete naići surfajući internetom postoje, ali se ne prodaju. Ono što prolazi zapravo su sve vrste nekretnina koje su realno procijenjene.

O legalnosti i dokumentaciji nekretnina

Danas se isključivo gradi i trguje nekretninama koje su građene sukladno njihovim papirima. Nove gradnje su sve redom apsolutno legalne jer se kod bilo kakvog odstupanja u odnosu na dokumentaciju ne može dobiti uporabna dozvola, niti se građevinu može etažirati.


 
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.