15.06.2015

MATEJA BOGDANIĆ ZA JUTARNJI LIST

MATEJA BOGDANIĆ ZA JUTARNJI LIST

Kakve nekretnine su najtraženije, koje su novosti na tržištu nekretnina na Krku i Crikveničkoj rivijeri, tko su kupci apartmana na moru, zemljišta, kamenih kuća i villa? Odgovore na sva ta pitanja dala je Mateja Bogdanić za prilog Nekretnine Jutarnjeg lista.

O ponudi nekretnina na Krku i Crikvenici

U ponudi su svakako najbrojniji apartmani, što u novogradnji, što apartmani koji su nešto stariji i koji se prodaju iz tzv ˝druge ili treće ruke˝. U zadnje vrijeme se povećala i ponuda kamenih kuća -  starijih kamenih kuća za adaptaciju, ali i luksuznih kamenih kuća u novogradnji za kupce visoke platežne moći.

O isplativosti kupnje nekretnine na moru 

Najisplativije je kupiti nekretninu koja ima dobar odnos kvalitete i cijene. 

Kad kažem kvaliteta, tu prvenstveno mislim na kvalitetu lokacije koja je kod nekretnina na moru najrelevantniji parametar za određivanje vrijednosti. Ako je kupac dobro odabrao lokaciju i još k tome postigao dobru cijenu, sigurno je da će mu se ta kupnja isplatiti, bez obzira na to da li je kupio apartman u novogradnji, kuću za adaptaciju ili neku drugu vrstu nekretnine. 

Traže se specifične nekretnine

Danas je vrlo teško prodati nekretninu koja nije barem po nečemu ˝specifična˝. Prosječno jednostavno ne prolazi. Mora biti posebna bar po nekoj karakteristici, bilo da je to lokacija, kvaliteta i opremljenost, posebno lijep pogled na more, dobra mikrolokacija… To je nekretnina koja kupca ne ostavlja ravnodušnim, ona koja ima ˝ono nešto˝. Ponekad je to više od navedenih parametara u jednoj nekretnini, a ponekad samo jedan, ali on je često presudan kod odabira kupaca. Npr. ako se radi o kući iz 60-ih godina koja je loše projektirana i izvedena, koja je građena lošim materijalima, nije održavana i u naravi izgleda loše, međutim ako se ona nalazi na top lokaciji u prvom redu do mora, ona ima izuzetnu vrijednost i za takve nekretnine uvijek postoji velika potražnja.

Nekretnina koje su specifične ima na tržištu, no svakako ih je manje od onih prosječnih. Razlog je taj što se one vrlo brzo prodaju nakon što dođu na tržište. Prodavatelji, posebno investitori koji grade na našem području su u posljednje vrijeme prepoznali da se danas traže nekretnine koje su ˝nešto posebno˝, pa više pažnje pridaju odabiru lokacije, kvaliteti izvođenja objekata kao i o opremljenosti koja zadovoljava današnjeg kupca.

Tko su kupci i koji su im kriteriji za odabir nekretnine

Kupci su različiti, svaki ima svoje individualne želje. Daleko više nekretnina se prodaje kupcima koji traže nekretninu za vlastiti odmor te za eventualno iznajmljivanje turistima. Ima i onih koji traže nekretninu za stanovanje, ali njih je puno manje. Ako govorimo o ovim drugima, to je u manjem broju domicilno stanovništvo, a nešto više dobrostojeći umirovljenici iz inozemstva ili unutrašnjosti Hrvatske koji nakon radnog vijeka odluče živjeti na moru.

Nekretnine kupuju domaći kupci, uglavnom iz Zagreba i Rijeke, no većina su stranci. Među njima je najviše Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Talijana. Često su to ljudi koji već godinama ljetuju na Jadranu. Osim zbog prirodnih ljepota, čistog mora i lijepih plaža kojima se teško nalazi konkurencija među ostalim europskim destinacijama za odmor, biraju Hrvatsku i  iz razloga prometne dostupnosti i blizine, što im otvara  mogućnosti korištenja nekretnina ne samo tijekom godišnjih odmora nego i vikenda, blagdana, praznika i slično.

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.