01.07.2013

Novi pravilnik o energetskom certificiranju zgrada

Novi pravilnik o energetskom certificiranju zgrada

Energetska certifikacija zgrada, odnosno klasifikacija i ocjenjivanje zgrada prema potrošnji energije postala je od 01. srpnja 2013. zakonska obveza za gotovo sve nekretnine na tržištu nekretnina u Republici Hrvatskoj. Naime, postojeće zgrade, uredi, stanovi, veći od 50 m2 koji se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade koji omogućava uvid u kvalitetu zgrade sa stajališta potrošnje energije i budućih troškova korištenja. Iz tog razloga može utjecati na cijenu nekretnine odnosno njenu tržišnu konkurentnost.

Energetski pregled je postupak koji se provodi u cilju analize energetskog stanja i utvrđivanja mogućih mjera za povećanje energetske učinkovitosti u postojećim zgradama. Vlasnik nekretnine dužan je osigurati provođenje energetskog pregleda i energetsko certificiranje zgrade, a poslove provođenja povjeriti za to ovlaštenim osobama. Nove zgrade prije uporabe odnosno puštanja u pogon moraju imati energetski certifikat.

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.