21.04.2012

Povećanje broja stranaca koji kupuju nekretninu u Hrvatskoj

Povećanje broja stranaca koji kupuju nekretninu u Hrvatskoj

Tko su najbrojniji kupci nekretnina u Hrvatskoj? Koji su razlozi zbog kojih se stranci odlučuju za kupnju nekretnine u Hrvatskoj i koje su prednosti Hrvatske u odnosu na ostale zemlje Europe?

Na obali Jadrana i neposrednom zaleđu nekretnine kupuju Austrijanci, Nijemci, Britanci, Talijani, Rusi, Mađari, Česi, Slovaci, pa čak i skandinavci. Iako prava statistika ne postoji, činjenica je da su Slovenci tradicionalno najbrojniji kupci. Najveći broj Slovenaca kupuje nekretnine na području Istre, te na otocima Krku, Pagu i Cresu. Britanci, kao i Talijani pretežito odabiru Istru, nešto manje Dalmaciju, a posebno im je interesantan dio oko Dubrovnika. Mađarima i Rusima nije toliko važna lokacija, koliko sam kvaliteta nekretnine. Austrijanci i Njemci kupuju ono što im se svidi bez obzira na lokaciju. Pokazalo se kako njima udaljenost ne igra veliku ulogu.

Slovenci kupuju kuće, građevinska zemljišta i apartmane podjednako, najčešće do vrijednosti od 100.000 EUR-a. Zanimanje naših susjeda za jadransku obalu je sasvim razumljivo, prvenstveno zbog male udaljenosti i dobre prometne povezanosti. Talijanima, primjerice od Trsta treba jedva sat vremena do Kvarnera, od Beča do mora nema ni 600 km, a malo više je od Budimpešte ili Munchena. Osim toga zrakoplovni promet ima sve veću vrijednost, pogotovo pojavom jeftinih letova. Tako se za tridesetak eura iz Stuttgarta i Birminghama leti do Pule, iz Sibira do Krka, a takvih je sezonskih letova svakim danom sve više.

Osim svog povoljnog geoprometnog položaja Hrvatska je zanimljiva staranim državljanima jer posjeduje prirodnu ljepotu koju je danas tako teško naći u ostatku Europe. Spoj prirodnih ljepota, netaknute prirode i povijesne baštine čini Hrvatsku idealnom i za posjet i za život. Svaki kutak Hrvatske ima svoje ljepote i posebnosti, a na kupcu nekretnine ostaje da odabere svoj dio raja u kojem želi provoditi slobodno vrijeme.

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.