STARINE U HRVATSKOJ – TKO KUPUJE TAKVE NEKRETNINE I KOLIKA JE POTRAŽNJA ZA NJIMA?

STARINE U HRVATSKOJ – TKO KUPUJE TAKVE NEKRETNINE I KOLIKA JE POTRAŽNJA ZA NJIMA?

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj prodaju se i starine – nekretnine koje imaju autohtona i tradicionalna obilježja arhitekture iz nekih prošlih vremena. Podosta je renoviranih starih kuća koje su u potpunosti modernizirane i oplemenjene novim tehnologijama i futurističkim dizajnom interijera, no ovdje govorimo o autentičnim starinama koje se prodaju u svom prvobitnom stanju.


Ljubav prema starinama je posebna vrsta ljubavi. Starine imaju poseban šarm i dušu. Rijetko koja je u odličnom, očuvanom stanju stoga su im i cijene nešto niže nego ostatku ponude nekretnina na hrvatskoj obali. Obično su kupci takvih nekretnina zaljubljenici u autentično i autohtono, često umjetničke duše, ili pak ljudi koji prepoznaju isplativost takve ˝povoljnije˝ kupnje, a pritom imaju viziju kako stvoriti novu vrijednost.


Cijene ovise o nekoliko faktora kao što su stanje same nekretnine te njena lokacija. Stare nekretnine koje se nalaze u popularnim turističkim gradovima na obali će biti skuplje od nekretnina na ruralnim područjima. Može ih se pronaći duž Jadranske obale, istarskog poluotoka i Dalmatinske Zagore. Posljednjih nekoliko godina stare kamene kuće postale su vrlo atraktivne za strane investitore i kupce.


Treba naglasiti da u ovom slučaju kupci moraju biti svjesni izazova koji je pred njima. Treba se definirati ne jedan nego čak dva budžeta – jedan za kupnju nekretnine, a drugi za njenu renovaciju prema Vašim željama. Očekujte da će na njoj biti potrebni neki popravci, a često i potpuna adaptacija. To svakako treba imati na umu kada razmišljate koliko biste bili spremni investirati u nekretninu te vrste. Na tržištu postoje stručnjaci koji su specijalizirani za adaptaciju kamenih kuća tako da sve možete prepustiti profesionalcima ili se pak u taj posao upustiti sami.


Ulaganje može biti veliko te su mogući dugotrajni radovi renovacije s nekolicinom različitih majstora koje je potrebno angažirati i s kojima je potrebno koordinirati. Mora se obratiti posebna pažnja na starinu jer neke su u lošem stanju stoga je potrebno dobro ispitati sigurnost nekretnine i samu statiku. Postoji mogućnost obnavljanja starine u skladu s tradicijom i izvršenje manjih zahvata, no može se i značajno modernizirati, ovisno o tome postoje li neki posebni konzervatorski uvjeti u konkretnom naselju u kojemu se nalazi nekretnina. Dakle, osim samog novca potrebno je i ponešto strpljenja i vremena.


Međutim, oživljavanje nekadašnje ljepote nekretnine i povijesti koju nosi unutar svojih zidina je neopisivo. Svaka starina ima svoju priču što ju čini jedinstvenom i autentičnom. Na tržištu nekretnina je sve manje starina, dok je potražnja sve veća. Starine postaju sve rjeđe, a kao i sve nekretnine – nisu neograničen resurs i u skorije vrijeme će ih ponestati na tržištu.
Ako gledamo i ekonomski aspekt kupovine starina, investiranje u ovakve nekretnine je po našem mišljenju isplativo. Stručnjaci u građevini slažu se da je budućnost i potencijal za investitore i građevinare obnova postojećih nekretnina. Obnova starih kuća je nova tržišna niša koja donosi profit i osigurava povrat investicije kroz turizam ili daljnju prodaju.


Starine zaslužuju naše poštovanje jer su simbol prošlosti i svojevrsni vremeplov u neka druga vremena. Kupnjom starine možete biti sigurni da ste vlasnik autentične i jedinstvene nekretnine na tržištu. Njene zidine kriju mnoge stare uspomene i čekaju da Vi stvorite nove -  one vlastite!

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.