ZAŠTO NIJEMCI KUPUJU NEKRETNINE U HRVATSKOJ?

ZAŠTO NIJEMCI KUPUJU NEKRETNINE U HRVATSKOJ?

Nije nepoznanica da svaku petu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci. Dok u kontinentalnoj Hrvatskoj, nekretnine kupuju uglavnom Hrvati, uz obalu i na otocima velik udio u kupoprodajama čine strani državljani. S obzirom na to da smo mi u agenciji Euro Immobilien, orijentirani pretežno za prodaju nekretnina za odmor, naši klijenti su većinom Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Česi i Slovaci. Kako su Nijemci naši najbrojniji kupci, kroz razgovor s njima kroz dugi niz godina, saznali smo njihove motive za kupnju nekretnine u Hrvatskoj.

  1. HRVATSKA – ZEMLJA ZA SIGURNO UŽIVANJE
Prirodne ljepote, otoci, lijepi krajolici, mediteranska klima, fina hrana … sve se to čini kao raj samo nekoliko koraka (ili sati) udaljen od Njemačke. Većina Nijemaca koji jednom posjete Hrvatsku, žele se opet i vratiti. Hrvatska im nudi velik odmak od uobičajenog, mirnije i sigurnije okruženje, manje gužve, manje stresa, a sve u lijepom i raznolikom prirodnom okruženju. Tako vrlo puno njemačkih turista postanu i vlasnici nekretnine u Hrvatskoj.  Posjedovanje vlastite kuće ili apartmana za odmor na hrvatskoj obali tako je postalo odlična opcija za one koji zaista vole Hrvatsku i žele provoditi u njoj više vremena od jednog godišnjeg odmora.
  1. LAKO DOSTUPNA DESTINACIJA
Hrvatska je relativno blizu Njemačkoj, izuzetno je prometno povezana i cestovnim i zračnim prometom. To je čini lako dostupnom. Moderne autoceste i brojne avio linije prema većim obalnim gradovima kako što su Pula u Istri, Rijeka, Zadar, Zadar i Split u Dalmaciji osiguravaju dolazak već i kroz nekoliko sati iz pojedinih dijelova Njemačke.
  1. JEFTINIJE CIJENE NEKRETNINA
S obzirom na to da su cijene nekretnina u Njemačkoj, odnosno u velikim njemačkim gradovima kao što su München, Stuttgart i Hamburg podosta visoke, Nijemcima su cijene nekretnina na Jadranu prihvatljive i pristupačne. Također, u odnosu na konkurentske zemlje, prosječne cijene nekretnina su i dalje nešto niže u Hrvatskoj. To ne znači da Nijemci u Hrvatskoj kupuju sve što im se ponudi. Oni su u većini slučajeva vrlo zainteresirani za situaciju na tržištu i prilično dobro znaju procijeniti odnos cijene i kvalitete. Cijene kvalitetu gradnje i atraktivnost lokacije te razumiju njihovu ulogu u cijeni nekretnine. Nijemci su većinom kupci koji ne vole rizik te žele uložiti i investirati u nešto isplativo, a nekretnine na dobrim lokacijama u Hrvatskoj to još uvijek jesu. U špekulativne kupovine gotovo nikad ne ulaze, čak ni ako je nekretnina vrlo povoljna.
  1. NEKRETNINE KAO INVESTICIJA
Nijemci koji kupuju nekretnine kao investiciju u Hrvatskoj najčešće to čine na način da istu nekretninu iznajmljuju turistima u dijelovima godine kad je oni sami ne koriste. Za ˝buy to rent˝ investiciju među njemačkim kupcima osobito je popularna Istra i Kvarner, otok Krk i područje Crikvenice. Biraju se kamene kuće s bazenima, moderne ville ili pak apartmani s pogledom na more.  
Nije rijetko ni da se Nijemci pojavljuju kao investitori u nekretnine, kupuju zemljišta, grade nekretnine - kuće ili apartmane za tržište. Prepoznaju Hrvatsku kao destinaciju s velikim potencijalom u kojoj je vrlo vjerojatan značajan rast cijena nekretnina u nekoliko sljedećih godina.

S velikim promjenama na globalnoj razini, promjenama u načinu života, financijskim promjenama, motivi kupaca nekretnina su sve raznolikiji. Koje će motive kupci iz Njemačke imati sutra? Moguće iste, moguće drugačije…jedino što smo mi zaključili je da je, bez obzira na motive, interes za kupovinom nekretnina na Jadranu od strane kupaca iz Njemačke svake godine sve veći.


Euro Immobilien ponuda nekretnina: https://euro-immobilien.hr/
 
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.