23.03.2022

Što je važno znati prije kupovine nekretnine u Hrvatskoj?

Što je važno znati prije kupovine nekretnine u Hrvatskoj?

Prije same potrage za nekretninom u Hrvatskoj, bilo da se radi o kupovini kuće, stana ili zemljišta, potrebno je provjeriti svoje financijske mogućnosti kako bi se definirao točan budžet. Ukoliko niste državljanin Republike Hrvatske, a imate potrebu za financiranjem, preporučamo da ispitate mogućnosti financiranja u vlastitoj zemlji, s obzirom na to da banke u Hrvatskoj jako rijetko i iznimno odobravaju hipotekarne kredite stranim državljanima.
Nakon što znate svoje financijske mogućnosti ili ste definirali iznos kojeg ste voljni investirati u nekretninu Hrvatskoj, preporučamo da odaberete ovlaštenog posrednika za posredovanje u prometu nekretnina. Osim ako vrlo dobro ne poznajete područje i tržište nekretnina te pravnu regulativu u Hrvatskoj, pomoć pri pronalasku prave nekretnine te iskustvo i znanje zaista će vam uštedjeti puno vremena i spriječiti moguće pogreške i gubitak vremena. Cjelokupnu organizaciju razgledavanja nekretnina, a kasnije i sve formalnosti oko dokumentacije tako možete prepustiti svojoj agenciji, odnosno agentu za nekretnine.  Prije same odluke i plaćanja, vrlo je važno da vodite računa o sljedećem:
  1. Provjera dokumentacije

Ukoliko i sami niste stručnjak, svakako savjetujemo da dubinsku provjeru nekretnine prepustite svojoj agenciji za nekretnine i/ili svom odvjetniku. Pri kupovini nekretnine je potrebno provjeriti izvadak iz zemljišne knjige iz kojeg je vidljivo vlasništvo i postojanje eventualnih tereta ili zabilježbi na nekretnini.  Ovisno o tipu nekretnine, kao i njenoj starosti, poželjno je provjeriti i građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu ili rješenje o izvedenom stanju ukoliko je nekretnina legalizirana. Postoje još mnoge stvari koje su važne, kao što su pristupni putevi, utvrđenje međa, prava služnosti…
  1. Troškovi kupovine nekretnine u Hrvatskoj

Cijena nekretnine u Hrvatskoj nije jedno na što trebate obraćati pozornost kod kupovine nekretnine. Kupac u Hrvatskoj, kao i u većini drugih zemalja, ima pri kupovini nekretnine dodatne troškove koje je potrebno podmiriti. Obično ti troškovi variraju od 5 – 8 % i čini ih porez na promet nekretnina, posrednička provizija agencije te pravni troškovi. Više o troškovima možete pročitati ovdje:
  1. Stručno vođenje procesa kupoprodaje

Proces kupoprodaje je načelno vrlo sličan u svim zemljama Europske Unije, no svaka zemlja ima svoje zakone, specifičnosti i običaje na koje su naviknuti sudionici u prometu nekretnina. Kako biste bili sigurni da se proces vodi poštivajući hrvatske zakone te kako biste bili sigurni da ćete pravodobno i valjano biti uknjiženi kao vlasnici nekrentine u Hrvatskoj, naša je preporuka da za posao vođenja kupoprodaje angažirate stručnu i educiranu osobu. To može biti ovlaštena agencija za posredovanje u prometu nekretnina, odvjetnik ili javni bilježnik. 

Više o procesu kupoprodaje možete pročitati ovdje https://euro-immobilien.hr/novosti/proces-kupnje-nekretnine-u-hrvatskoj .


Za dodatne informacije kontaktirajte nas na: info@euro-immobilien.hr
 
 
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.